Elegie în proză

Despre iubire …

Așa ar fi trebuit să încep , însă nu e doar despre iubire , e despre tot ce vine o dată cu ea și nu e numai binele și frumosul , e și durerea , tristețea și suferința și atunci nu e odă , nu e idilă … e elegie . Chiar … ce mai este iubire ? Ce înțeles mai are ? Poate îmi va răspunde cineva , căci eu nu am reușit să îi găsesc un răspuns potrivit până acum . Și vă voi da timp . Voi face o pauză să îmi aprind o țigară , simt nevoia de fum , de ceață . Să îmi acopere încăperea . Vreau să mă văd difuz prin el . Să plutească viu în jurul meu precum fantoma durerii ce arde perfid în pieptul meu . Și dacă scap vreo lacrimă , să pot spune că mi-a intrat fumul în ochi . Nu . Nu , mi-a frât nimeni inima . Îmi e prea frică de așa ceva , ca să permit cuiva să îmi crape cordul oricum fisurat . La cum e cu iubirea , e și normal . 10% edenică , . 90% satanică ,machiavelică . Inefabilă .

Binele ? Bănuiesc că există . Sunt o romantică desăvârșită , pe de-a întregul . Și fac referire la curent , nu la poveste banală cu lumânări și petale de trandafir pe acorduri obosite de vioară . Vorbesc despre trăire , sentimente mai puternice decât propria ființă , de parcă nu și-ar găsi începutul în trupul tău slab , efemer , despre contrast- lumină și întuneric , iubire și ură (Ne întoarcem la subiect , cercul e vicios . Blestemată ciclicitate !  ) . Dar ultimele nu sunt aceleași ? Pot exista independent de cealaltă . Nu au o intensitate similară , nu încep cu :  ” îmi pasă… ” ?

E un dar cu care ești înzestrat…iubirea . Ne este hărăzită o cantitate diferită . Uni au primit-o limitat  , nu pot iubi mai mult . Nu au suficientă . A iubi pe încă cineva înseamnă a lua din iubirea pe care ai oferit-o , a nu-l (o) mai iubi pe celălalt . Dar alții (nefericiții , adesea) o au infinit . Nu se opresc niciodată din a o oferi . Sunt un izvor nesecat .

Sigur în forma ei brută , cristalul neșlefuit . Noi ce am făcut cu el ? În ce l-am transformat ? De ce când mi-am întrebat o prietenă care sunt primele cinci cuvinte care îi vin în minte atunci când îi spun cuvânt , trei dintre ele au fost sex , înșelat și gelozie . S-au strecurat în locul încrederii , fidelității , sincerității . La asta se reduc acum relațiile . Știu că iubirea îmbracă multe forme , e maleabilă , adaptabilă , dar să fim sinceri . Merităm adevărul . Prima dată , nu gândim la dragostea maternă , paternă , între frați , între prieteni , între discipol și maestru , ci la cea desacralizată dintre o evă și un adam * . Vrem relații , pentru că e normal să vrei , pentru că toți au . Și nu sunt ipocrită . Și eu sunt geloasă pe cuplurile fericite , când eu doar mimez fericire din singurătate . Ne aruncăm în beții de cuvinte . ” Te iubesc ” și-a pierdut de mult semnificația . Cerem și dăm tot încă de la început . Principiul maiorescian nu-i așa ? Forme fără fond ! O facem oare pentru că simțim sau pentru că așa se presupune că s-ar face ? E o normă , o regulă ? Îți spun că te… pentru că și tu mi-ai spus și nu vreau să par insensibil(ă) . Sau mai absurd să poți să o f*ți ? Serios , băieți ? De ce ați face asta ? Nu.. De ce o faceți ? Vrem trofee , nu oameni , nume de trecut pe carnețel , povești pentru ceilalți . Da , există excepții , dar cine mai crede în ele dacă grădina e plină de spini . Se încrede rațiune în simțire ?

Și ce faci când celălalt simte mai mult decât tine ? Îl amăgești …Nu e nedrept să profiți , să alimentezi speranțe deșarte . Poate de aceea fetele ajung panarame și băieții nemernici .

Să ne lăsăm puțin măștile , le-am purtat prea mult . Ce-ar fi să învățăm să iubim . E drept să nu știm , doar nu ne-a spus nimeni cum se procedează . Însă nu există corect sau greșit când încerci sincer . Să resacralizăm sentimentul . Să îl purificăm …

Sting țigara . Închid geamul , dincolo de el e o lume ostilă , rece , poate de aceea s-a prelungit iarna . E timpul ca aceea parte din mine care a scris toate acestea să se întoarcă în subconștient . Acea parte numită…

Eveline

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: